Search

Dugoročna upotreba hormonskih kontraceptiva povezana s povećanim rizikom od rijetkog tumora na mozgu

Dugoročna upotreba hormonskih kontraceptiva povezana s povećanim rizikom od rijetkog tumora na mozgu

Uzimanje hormonske kontracepcije najmanje pet godina povezano s mogućim povećanjem rizika razvoja rijetkog tumora kod mlađih žena, poznatog kao gliom, piše ScienceDaily.

Hormonska kontracepcijska sredstva, uključujući oralne kontraceptive, sadrže spolne hormone i koriste ih žene širom svijeta. Činjenica je da se malo zna o uzrocima golioma i drugih tumora mozga, ali postoje dokazi da ženski spolni hormoni mogu povećati rizik od nekih tipova raka. Isto tako postoje dokazi da upotreba kontracepcije može smanjiti rizik kod određenih starosnih grupa.

”To nas je navelo da otkrijemo utiču li hormonalni kontraceptivi na rizik od glioma kod žena u periodu kada ih koriste”, kazao je vođa istraživanja dr. David Gaist sa Univerziteta Južna Danska.

Tokom istraživanja korišteni su podaci danskih nacionalnih administrativnih registara, što im je omogućilo da identifikuju sve žene starosti od 15 do 49 godina, kojim je prvi put dijagnosticiran goliom između 2000. i 2009. godine.

Otkrili su 317 slučajeva i uporedili svaku od tih žena sa osam drugih iste dobi koje nisu imale goliom.

Žene mlađe od 50 godina u kojih je došlo do razvoja glioma, imale su 90 posto veću vjerovatnoću da su koristile hormonske kontraceptive pet ili više godina nego žene koje nisu imale navedeni tumor.

Gliom je vrlo rijedak rak, te se u samo 5 od 100.000 žena između 15 i 49 godina može svake godine očekivati njegova pojava. Navedeni broj uključuje i žene koje su uzimale hormonske kontraceptive.

Dr. Gaist naglašava da je apsolutni rizik od razvoja glioma i dalje veoma nizak, te stoga ukupna procjena rizika i koristi favorizira daljnje korištenje hormonskih kontraceptiva.

Istraživanje je objavljeno časopisu ”British Journal of Clinical Pharmacology”.