Search

Pijenje crnog vina ili soka od crnog grožđa ”može pomoći pri razgradnji masti”

Pijenje crnog vina ili soka od crnog grožđa ”može pomoći pri razgradnji masti”

Američka studija otkriva da tvari iz grožđa mogu usporiti rast masnih ćelija.

Kada ljudi pokušavaju izgubiti par kilograma alkohol je često jedna od prvih stvari čije konzumiranje nastoje smanjiti. Međutim, nova studija sugeriše da vino može pomoći sagorijevanje masti, piše Telegraph.

Studija, provedena od strane istraživača sa tri američka univerziteta, je pokazala da vino ili sok od crnog grožđa, u umjerenim količinama, mogu pomoći pretilim ljudima da upravljaju svojim zdravljem, posebno metaboličkim poremećajima kao što je masna jetra.

Naučnici su izložili ćelije ljudske jetre i masne ćelije uzgojene u laboratorijskim uslovima ekstraktu četiri tvari koje se mogu naći u tamnoj sorti Muskadina.

Rast masnih ćelija je znatno usporen, dok je stopa pojave novih također smanjena. Pored toga, potaknut je metabolizam masnih kiselina u ćelijama jetre.

Naučnici ove rezultate posebno pripisuju jednom sastojku – elaginska kiselina, prirodni antioksidans koji se nalazi u više vrsta voća i povrća.

Neil Shay, biohemičar i molekularni biolog na Univerzitetu u Oregonu i jedan od autora studije, upozorava da vino ili sok treba konzumirati u umjerenim količinama, te da ih ljudi ne bi trebali koristiti kao mehanizme mršavljenja.

”Nismo otkrili, niti smo očekivali da će te tvari mijenjati tjelesnu težinu. Ali poticanjem izgaranja masti, posebno u jetri može se se poboljšati njena funkcija kod osoba s prekomjernom težinom”, rekao je on.