Search

Svjetski dan zdravlja: Sigurna hrana

Svjetski dan zdravlja: Sigurna hrana

Svjetski dan zdravlja obilježava se svake godine 7. aprila na globalnom nivou. Ovaj dan označava osnivanje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i osnovni cilj je skrenuti pažnju na važne zdravstvene probleme s kojima se svijet suočava.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja je sigurnost hrane pod sloganom ”Sigurna hrana od njive do tanjira”. Cilj je da se podigne svijest svim učesnicima u prehrambenom lancu, od uzgajivača, prerađivača i prodavača, pa do potrošača i institucija koje su zadužene za sigurnost hrane.

Potrebno je da se ukaže na važnost pristupa dovoljnim količinama zdravstveno sigurne i kvalitetne hrane koja predstavlja osnov za održanje života i očuvanje dobrog zdravlja. Globalizacija je pridonijela povećanom širenju bolesti uzrokovanih hranom. Hrana zagađena u jednom dijelu svijeta danas vrlo lako može imati posljedice za zdravlje ljudi na drugoj strani svijeta.

Nesigurna hrana koja sadrži štetne bakterije, viruse, parazite ili štetne hemijske supstance može uzrokovati veliki broj bolesti. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u 2010. godini zbog konzumiranja onečišćene hrane umrlo je 351.000 ljudi, a oboljelo čak 582 miliona. Najveći broj smrtnih slučajeva izazvala je salmonela (52.000), zatim E. Coli (37.000) i norovisrus (35.000). Najviše trovanja hranom zabilježeno je u afričkim zemljama i jugoistočnoj Aziji. Više od 40% oboljelih bila su djeca mlađa od pet godina.

Javnost takođe ima veliku ulogu u promovisanju sigurnosti hrane. Svjetska zdravstvena organizacija donosi pet ključeva za sigurnu i zdravstveno ispravnu hranu:

1. Održavajte čistoću:

  • Operite ruke prije rukovanja hranom, a često i tokom pripreme
  • Operite ruke poslije odlaska u toalet
  • Operite i dezinfikujte površinu i opremu koja se koristi za pripremu hrane
  • Zaštitite kuhinjske površine i hranu od životinja i insekata

2. Odvojite sirove namirnice od kuhane hrane:

  • Odvojite sirovo meso, perad i plodove mora od drugih namirnica
  • Koristite poseban pribor i opremu, kao što su noževi i daska za rezanje, za rukovanje sa sirovom hranom
  • Čuvajte hranu u  zatvorenim posudama kako bi izbjegli kontakt između sirove i pripremljene hrane

3. Potpuno termički obradite hranu:

  • Skuhajte hranu temeljito, posebno meso, perad, jaja i plodove mora
  • Hranu kao što su supe i variva kuhajte do ključanja kako bi bili sigurni da je dostigla 70 °C.
  • I kada podgrijavate hranu neka to bude do ključanja

4. Čuvajte hranu na sigurnim temperaturama:

  • Ne ostavljajte skuhanu hranu na sobnoj temperaturi duže od dva sata
  • U frižideru držite kuhanu i kvarljivu hranu (po mogućnosti ispod 5 °C)
  • Hranu prije posluživanja zagrijte na više od 60 °C
  • Nemojte čuvati hranu predugo, čak ni u frižideru

5. Upotrebljavajte zdravstveno ispravnu vodu i sirove namirnice:

  • Budite sigurni da je voda koju koristite za kuhanje zdravstveno ispravna
  • Odaberite svježe i zdrave namirnice
  • Odaberite sigurno obrađene namirnice, kao što je pasterizovano mlijeko
  • Dobro operite voće i povrće, pogotovo ako ćete jesti sirovo

I još jedan savjet, nemojte koristiti hranu nakon što joj je istekao rok trajanja.