Search

Pet začina koji svako jelo mogu učiniti zdravijim

Pet začina koji svako jelo mogu učiniti zdravijim

Mnogi začini su odličan izvor vitamina i oksidansa, a većina njih nas može zaštiti od raznih oboljenja.

Pravi začini mogu bilo koji obrok podići na viši nivo, zato vam donosimo nekoliko savjeta kako da nadogradite svoju policu sa začinima i učinite vaše obroke zdravijim.

Zamijenite peršun kaduljom

kadulja

Obje biljke su bogate vitaminom K koji je važan za zgrušavanje krvi i održavanje kostiju jakim. Međutim, kadulja ga ima za čak 26 posto više. Istraživanja su pokazala da može potaknuti sjećanje kod oboljelih od Alzheimerove bolesti.

Zamijenite muškatni oraščić đumbirom

dumbir

Đumbir je poznati antioksidans i pomaže kod mnogih oboljenja, od želučanih tegoba, menstrualnih grčeva do migrena. Naučnici sa Univerziteta Michigan Comprehensive Cancer Center su otkrili da ekstrakt korijena u prahu može spriječiti rast stanica raka jajnika. Đumbir možete dodati u namirnice u koje se obično stavlja muškatni oraščić, kao što su riža, razne supe i čajevi.

Zamijenite majčinu dušicu origanom

origano

U poređenju s majčinom dušicom, jedna kašičica origana ima šest puta više omega-3 masnih kiselina koje regulišu zgrušavanje, smanjuju rizik od nepravilnog rada srca i štite od bolesti srca.

Zamijenite bosiljak ružmarinom

ruzmarin

Prednosti ružmarina su impresivne. Osim što je dobar izvor željeza i kalcija, sadrži spoj koji može pomoći kod dijabetesa tipa 2. Ima još jedan bonus: dokazano je da smanjuje rizik od pojave raka koji se povezuje sa crvenim mesom. Crveno meso kada se kuha na visokim temperaturama može proizvesti toksine koji su povezani s određenim vrstama raka, ali ako dodate mesu ružmarin smanjit ćete nivo kancerogenosti.

Zamijenite biber ljutom papričicom

ljuta papricica

Širom svijeta ljuta papričica se tradicionalno koristi za poboljšanje probave i ublažavanje bolova. Naučnici vjeruju da je njen glavni sastojak, kapsaicin, odličan borac protiv raka. Studija objavljena u časopisu Journal of Clinical Investigation otkrila je da kapsaicin smanjuje rizik od raka debelog crijeva. Osim toga, studija objavljena u časopisu International Journal of Obesity je pokazala da kapsaicin može produžiti osjećaj sitosti i reducirati unos masti.

(Huffington Post)