Search

Traume iz djetinjstva povećavaju rizik za astmu

Traume iz djetinjstva povećavaju rizik za astmu

Kod djece koja su doživjela traume, bila svjedoci nasilja u porodici ili zloupotrebe droga, postoji veći rizik za razvoj astme, zaključak je nove studije objavljene u časopisu Annals of Allergy, Asthma and Immunology.

Astma je jedno od najčešćih dječjih hroničnih oboljenja i treći je uzrok hospitalizacije kod djece u dobi ispod 15 godina.

Kako bi utvrdili jesu li loša iskustva iz djetinjstva povezana s razvojem astme, istraživači su započeli novu studiju u kojoj su korišteni podaci prikupljeni na uzorku od 92.000 djece u dobi do 17 godina.

Kao dio istraživanja, roditelji su odgovarali na pitanja koliko često su djeca bila izložena lošim iskustvima – jesu li bila svjedoci nasilja u porodici, konzumiranja droge ili alkohola, jesu li roditelji razvedeni ili je član porodice bio u zatvoru i na kraju, smrt i mentalna oboljenja u porodici.

Takođe je bilo bitno jesu li djeca bila izložena duhanskom dimu, žive li u sigurnom kraju i imaju li dijagnozu astme.

Istraživanje je pokazalo da što dijete ima više negativnih iskustava, to je veći rizik od astme. U poređenju s djecom koja nisu bila izložena traumama, ona koja su prošla bar jedno negativno iskustvo imala su 28 posto veće šanse za razvoj astme.  A što su traume bile teže, poput smrti roditelja, uočeno je dodatno povećanje rizika.