Search

Smajlićima potaknite djecu da jedu zdraviju hranu

Smajlićima potaknite djecu da jedu zdraviju hranu

Obilježavanje zdrave hrane nasmiješenim licima može biti jednostavan, jeftin i zabavan način da vaša djeca češće konzumiraju voće, povrće, nemasno mlijeko i žitarice.

Zdrav izbor hrane je teško napraviti u bilo kojoj dobi, a to posebno predstavlja problem kada su djeca u pitanju.

Istraživanje je potvrdilo da se djeca mogu potaknuti na češću konzumaciju zdrave hrane postavljanjem oznaka s nasmiješenim licima pored zdrave hrane i nuđenjem malih nagrada pri kupovini određenih vrsta namirnica.

Tokom prvog dijela eksperimenta stručnjaci iz dječje bolnice u Cincinnatiju su postavili zelene smajliće pored voća, povrća, žitarica i nemasnog mlijeka koji su se posluživali u restoranima i kantinama pojedinih škola i vrtića u tom gradu.

U drugom dijelu istraživanja uveli su ”zdravi poslužavnik” na kojem se nalazila samo zdravu hrana. Ako bi djeca odabrala ovaj poslužavnik dobila bi malu nagradu poput loptice, naljepnice ili privremene tetovaže.

Rezultati su pokazali značajne promjene u izboru hrane kod učenika.

Kupovina običnog nemasnog mlijeka povećala se sa 7,4 na 48 posto, dok se prodaja čokoladnog mlijeka smanjila sa 86,5 na 44,6 posto. Potrošnja voća povećala se za 20, a povrća za 62 posto.