Search

Gdje i na koju visinu postaviti sliku

Gdje i na koju visinu postaviti sliku

Slika se mora uklopiti u prostor te biti usklađena s ambijentom kako bi se pojačala impresija djela. Najčešća greška pri postavljanju slika je definitivno pogrešna visina, a to je jedno od glavnih pravila.

Pripremila: Jasmina Hadžić

Postavljanje slika je područje vizuelnih komunikacija stoga je važno gdje je postavljena slika u prostoru. Slika koja je usklađena s ambijentom pojačat će impresiju djela.

Bitna je visina slike

Najčešća greška pri postavljanju slika je definitivno pogrešna visina, a to je jedno od glavnih pravila. Postavljanje slika shvatite kao ozbiljan zadatak kako ne bi pogrešna visina ili pogrešan stil pokvarili cjelokupni dojam vašeg interijera, a za ostalo se baš i ne morate previše brinuti jer ipak vaš prostor nije galerija ili izložbeni salon pa možete puno opuštenije krenuti u kombiniranje slika, fotografija, postera.

Osnovno pravilo pri donošenju odluke o tome gdje objesiti umjetninu odnosi se na visinu postavljanja slike, a glasi da ona mora biti u razini pogleda odnosno očiju.

Prema savjetima nekih, prosječna visina je oko 150 centimetara od poda te na sredini zida. Za to vam je potreban metar da biste prvo odredili sredinu zida, zatim i visinu. Pravilo koje koriste muzeji i galerije kaže da se na 150 centimetara visine doda pola od visine okvira slike i oduzme dio od ruba do tačke vješanja (kukica).

Slika treba biti u visini očiju – u zavisnosti da li ćete je posmatrati u sjedećem ili stojećem položaju

Ako je okvir slike 30 centimetara, a tačka za vješanje pet centimetara od okvira, znači da je potrebno zbrojiti 150 i 15 centimetara te oduzeti pet centimetara. Dakle, za konkretnu sliku tačka vješanja je 160 centimetara od poda.

Grupisanje više slika

U odnosu na nekadašnje zakonitosti uređenja, danas se lista grešaka drastično smanjila dajući nam više slobode u ispoljavanju ličnog ukusa i estetske vizije. Danas se slike mogu grupisati na razne načine, formirajući tako oblik kvadrata, pravougaonika, kruga, ili nedefinisane forme koja i bez nekog očiglednog reda izgleda savršeno ukomponovano. Za ovo vam je najbolje napraviti plan rasporeda na podu, zatim od pak-papira isjeći konture slika i pozicionirati ih po tom redoslijedu na zid. Poželjno je na papiru obilježiti i pozicije kukica.

Kako postići da kompozicija od više slika izgleda harmonično? “Teže” slike postaviti na dno i ulijevo, jer ljudska percepcija u 99% slučajeva ide slijeva na desno, pa nam tako postavljena kompozicija djeluje harmonično. Kada se kaže “težina slike”, misli se ne samo na realnu težinu i veličinu, već i na njene boje, motiv, reljefnost i veličinu rama. Perceptivno teže su slike sa više detalja, širi ili profilisaniji ram, slike tamnijih ili toplijih boja. Za harmoničnost, slike različitih motiva, stilova i boja mogu se povezati istom bojom rama.

Odabir zida

Prilikom odabira najboljeg zida za slike bitno je voditi računa o vlažnosti, zagrijavanju i osvijetljenosti pojedinih površina zida, ali i o tome da slike ne budu na prolaznom mjestu, primjerice hodniku. Isto tako kuhinja nije povoljan ambijent zbog utjecaja topline, masnoće i pare.

Uz ove savjete svakako uživajte u postavljanju slika, a u konačnici i samom ambijentu.