Search

Mezym® za bolju probavu

Mezym® za bolju probavu

Šta je probava? Hranu i pića koja konzumiramo tokom dana tijelo ne može odmah iskoristiti, već se sve što pojedemo i popijemo, da bi dobili potrebne hranjive tvari, mora razgraditi u probavnom sistemu. Probava je proces kojim se hrana i tekućina razgrađuju na manje dijelove – nutrijente koje će tijelo iskoristiti kao izvor neophodnih mikronutrijenata i energije.

Jeste li znali? Crijeva čovjeka tokom 75-godišnjeg života prerade gotovo 30 tona hrane i 50 000 litara tekućine.

Šta probavlja hranu? Nezamjenjivu ulogu u probavljanju hrane ima pankreas/gušterača koji luči glavne probavne enzime koji razgrađuju masti, šećere i proteine na nutrijente koje onda organizam može iskoristiti. Bez ovih egzokrinih enzima gušterače, probava ne bi bila moguća.

Koji je uzrok loše probave? Uzroci loše probave hrane mogu biti raznovrsni ali se veoma često javljaju kao posljedica slabe aktivnosti enzima pankreasa i kod osoba koje konzumiraju „tešku“ hranu, obilnije obroke, neobičnu – nesvakidašnju hranu, hranu bogatu mahunarkama i sl. Poznato je i da osobe koje imaju dijabetes ili osobe poslije hirurške intervencije na abdomenu (operacija žuči, crijeva i sl) imaju oslabljenu probavu, kao i osobe koje boluju od hroničnog pankreatitisa, cistične fibroze, žučnog kamenca, infektivne bolesti crijeva, celijakije, upale crijeva itd.

Simptomi loše probave? Nije teško da svako od nas prepozna lošu probavu. Simptomi se uglavnom javljaju nakon konzumacije hrane. Glavni simptom je osjećaj da hrana stoji kao kamen u želucu odnosno osjećaj težine u stomaku. Može se javiti i bol u stomaku, mučnina, zamor, nedostatak energije, dijareja (proljev), masnoća u stolici, gubitak tjelesne mase…

Tretiranje loše probave? Ukoliko je loša probava nastala kao posljedica gore navedenih uzroka, neophodno je uzimati enzime pakreasa kao nadoknadu prirodnim enzimima. Na svjetskom i BiH tržištu danas postoje veoma efikasni enzimi pakreasa kao nadoknada prirodnim enzimima, kao što je Mezym®, koji brzo razgrađuju hranu i omogućavaju organizmu da iskoristi sve neophodne nutrijente, a Vama donosi brzo olakšanje. Njihovo djelovanje je isključivo u crijevima, odnosno nema apsorpcije u krv tako da ih mogu koristiti najmlađe ali i najstarije osobe pa čak i trudnice i dojilje sa prethodnom konsultacijom sa ljekarom.