Search

Povišen nivo šećera u krvi može dovesti do komplikacija srčanog udara

Povišen nivo šećera u krvi može dovesti do komplikacija srčanog udara

Povišen nivo šećera u krvi može uticati na kontrakciju krvnih sudova, s potencijalno opasnim posljedicama po srce i krvni pritisak, upozorava nova studija.

Istraživači Univerziteta u Leicesteru u Velikoj Britaniji su pokazali da su kontrakcije krvnih sudova snažnije kod povišenog nivoa šećera u krvi (glukoze) nego kod ”normalnih fizioloških” nivoa. Što su kontrakcije jače to je viši krvni pritisak ili manja količina krvi kojom se opskrbljuju vitalni organi.

Srčani udar nastaje kada je blokirana koronarna arterija koja dovodi krv u srce. Visok nivo šećera u krvi u trenutku srčanog udara može da oteža ovu blokadu zbog jačih kontrakcija krvnih sudova, što ima za posljedicu povećan rizik od komplikacija.

”Pokazali smo da količina šećera, odnosno glukoze, u krvi mijenja ponašanje krvnih sudova, pojačavajući njihove kontrakcije. To bi moglo rezultirati povišenim krvnim pritiskom ili bi moglo smanjiti količinu krvi kojom se opskrbljuju vitalni organi”, kazao je Richard Rainbow profesor na Univerzitetu u Leicesteru.

Otkriveno je da je protein kinaza C povezana s povećanom kontrakcijom krvnih sudava.

Stručnjaci navode kako bi rezultati ovog istraživanja mogli dovesti do razvoja novih terapija koje bi poboljšale stanje pacijenata nakon srčanog ili moždanog udara.

Studija je objavljena u časopisu British Journal of Pharmacology.

(ScienceDaily)