Search

Redovna konzumacija čaja može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti

Redovna konzumacija čaja može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti

Ljudi bi potencijalno mogli poboljšati zdravlje i smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti jednostavnim konzumiranjem čaja svaki dan, ukazuje nova studija. Naučnici su otkrili kako redovno konzumiranje čaja može pomoći da se izbjegne arterijska ukočenost u srcu, koja je povezana s kraćim životnim vijekom i većim rizikom od srčanih oboljenja.

Studija kineskih naučnika, objavljena u časopisu Journal of American College of Nutrition, je pokazala da oni koji su čaj pili redovno tokom šest ili više godina imaju najniži nivo zadebljanja zidova i gubitka elastičnosti krvnih sudova.

Arterijska ukočenost je stanje koje podrazumijeva zadebljanje zidova arterija i gubitak njihove elastičnosti. Istraživači navode kako se ovo stanje smatra prediktorom mortaliteta i potencijalnih kardiovaskularnih bolesti kao što su zatajenje srca i moždani udar.

Tim ljekara iz bolnice Wuyishan u Kini analizirao je podatke o 5.006 muškaraca i žena u dobi od 40 do 75 godina. Ispitanici su bili podijeljeni u četiri podskupine na osnovu količine konzumiranja čaja.

Rezultati su pokazali da što je trajanje konzumiranja čaja bilo duže i dnevna količina veća, stepen arterijske ukočenosti se smanjio.

Autori studije vjeruju kako je uočeni zaštitni učinak uzrokovalo djelovanje hemikalija koje nazivaju katehini – vrsta flavonoida koji se nalaze u čaju,  a najprisutniji su u zelenom.

Stručnjaci pojašnjavaju da su flavonoidi u čaju korisni za opuštanje krvnih sudova, a katehini pomažu oslobađanje dušikovog oksida što dovodi do popustljivosti arterija.

(ScienceAlert)