Search

Kafa može smanjiti rizik od multiple skleroze

Kafa može smanjiti rizik od multiple skleroze

Redovno konzumiranje većih količina kafe potencijalno može smanjiti rizik od razvoja multiple skleroze, pokazalo je novo istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry.

Konzumiranje oko šest šoljica kafe dnevno može za 30 posto smanjiti rizik o razvoja multiple skleroze. Kofein, stimulans centralnog nervnog sistema, ima neuroprotektivna svojstva i može suzbiti proizvodnju hemikalija koje su ključne u upalnim reakcijama, što objašnjava pronađenu povezanost, navode istraživači.

Multipla skleroza (MS) je progresivna i degenerativna bolest koja pogađa centralni nervni sistem, uključujući mozak, optički živac i leđnu moždinu. U ekstremnim slučajevima, hronično stanje može izazvati ozbiljnu invalidnost. Može se razviti u bilo kojoj životnoj dobi, a najčešće se pojavljuje kod osoba između 20 i 40 godina. Multipla skleroza je dva do tri puta češća kod žena nego kod muškaraca.

Istraživači iz Instituta Karolinska u Stockholmu, Johns Hopkins Univerziteta u Marylandu i Univerziteta Berkley u Kaliforniji, svoje nalaze temeljen na dvije reprezentativne populacijske studije.

Prva studija provedena je u Švedskoj, gdje je učestvovalo 1.620 odraslih osoba s dijagnozom multiple skleroze i kontrolna skupina od 2.788 osoba bez ove bolesti. Druga studija provedena je u SAD-u na 1.159 osoba s multiplom sklerozom i 1.172 zdrave osobe.

Rezultati u obje studije su pokazali da je rizik od multiple skleroze bio konstantno veći kod osoba koje su dnevno pile manje kafe, čak i nakon uzimanja u obzir potencijalno važnih uticajnih faktora kao što su pušenje i tjelesna težina tokom tinejdžerskih godina.

Kako se radi o opservacionom istraživanju, rezultati ne mogu biti pouzdani kao kod kontrolisanih kliničkih ispitivanja. Zato stručnjaci upozoravaju da ovi rezultati ne dokazuju da kafa, ili velike doze kofeina pomažu u borbi protiv multiple skleroze.

Ranije studije su već konzumaciju kafe povezale s manjim rizikom od bolesti kod kojih dolazi do degeneracije moždanih ćelija, kao što su Parkinsonova bolest i Alzheimerova bolest.