Search

Majke koje puše povećavaju rizik od HOPB-a kod djece

Majke koje puše povećavaju rizik od HOPB-a kod djece

Djeca koja su odrasla uz majke koje puše izložena su i do tri puta većem riziku od razvoja hronične opstruktivne bolesti pluća (HOPB) u odrasloj dobi, pokazalo je novo istraživanje objavljeno u srtučnom časopisu Respirology.

Za potrebe istraživanja, naučnici su koristili potatke o 1.389 pojedinaca koji su praćeni više od 50 godina. Otkrili su da osobe čije su majke pušile više o 20 cigareta dnevno imaju gotovo tri puta veći rizik da obole od opstuktivnih bolesti pluća u poređenju sa učesnicima koji nisu bili izloženi pasivnom dimu.

Također je utvrđeno da su dječaci bili osjetljiviji od djevojčica na negativan učinak majčinog pušenja.

Stručnjaci navode da bi ovi rezultati trebali poduprijeti preporuke koje pozivaju trudnice i mlade majke da prestanu pušiti.

”Rezultati nisu bili iznenađujući, jer je smanjenje funkcije pluća u djetinjstvu predisponirajući faktor za smanjenu funkciju pluća u odrasloj dobi”, kazala je autorica studije Jennifer Perret, University of Melbourne.

Hronična opstruktivna bolest pluća – HOPB – je ozbiljna bolest pluća koju karakteriše ograničen protok zraka u disajnim putevima. Ograničenje protoka zraka je progresivno i udruženo s upalnom reakcijom pluća na štetne čestice ili gasove. HOPB je također poznat pod drugim nazivima, kao što je emfizem ili hronični bronhitis. Od ove bolesti najčešće obolijevaju pušaći ili bivši pušači, osobe koje žive u kućama s puno gasova (sagorijevanje u pećima za zagrijavanje prostorija) ili one koje su radile na mjestima gdje je bilo dosta prašine i dima. Većina bolesnika ima preko 40 godina, ali mogu oboljeti i mlađe osobe.