Search

Uloga oralnih antiseptika u terapiji upala sluznice usta i grla

Uloga oralnih antiseptika u terapiji upala sluznice usta i grla

Zašto su Lysobact proizvodi jedinstveni?

U zimskim mjesecima grlobolja je čest razlog zbog kojeg se odlučujemo posjetiti ljekara ili potražiti savjet apotekara. Grlobolja je neugodan simptom uzrokovan upalom određenih anatomskih struktura kao što su ždrijelo, krajnici, glasnice i grkljan. U oko 80% slučajeva uzročnici upale grla su virusi, a u 20% slučajeva uzročnici su bakterije. Klinička slika virusnih upala najčešće je blaga i ograničena na područje grla.

Simptomi uključuju: bol u grlu koja se pojačava pri gutanju ili govoru, promuklost, začepljen nos i otežano disanje. Virusna upala rijetko je praćena opštim simptomima kao što su povišena temperatura, malaksalost, bolovi u zglobovima i mišićima i kašalj. Bakterijske upale imaju težu kliničku sliku koju, pored navedenih lokalnih simptoma, prate izraženi opšti simptomi kao što su povišena tjelesna temperatura (viša od 38°C) ponekad praćena groznicom, slabošću, preznojavanjem, umorom. Limfni čvorovi na vratu mogu biti otečeni i bolni. Bakterijske infekcije mogu biti praćene komplikacijama u vidu aspcesa, gnojne angine, upale uha, a u težim slučajevima i bakterijske upale pluća.

Kako liječiti grlobolju?

Oralni antiseptici najčešće korišteni proizvodi u terapiji upala sluznice usta i grla. Oralni antiseptici iz grupe Lysobact su jedni od najčešće korištenih oralnih antiseptika, i jedini su antiseptici koji sadrže lizozim, supstancu prirodnog porijekla i važan faktor lokalnog imuniteta, što ih čini jedinstvenim na tržištu. Lizozim pokazuje nekoliko djelovanja kao što su: djeluju protiv uzročnika upale (bakterija, virusa i gljivica), smiruju upalni proces, pomažu zarastanje rana i oštećenja sluznice usne šupljine, štite sluznicu usne šupljine i grla, jačaju lokalni imuni odgovor te smanjuju osjećaj bola.

Posebno istaknute indikacije za primjenu Lysobact proizvoda su: grlobolja, upala grla i ždrijela, upala sluznice usne šupljine i desni, stanje nakon operacije krajnika i drugih hirurških i stomatoloških intervencija u području usne šupljine i grla, te sva stanja praćena smanjenim lokalnim imunitetom sluznice, npr. nastanak afti, česte infekcije usne sluznice i dr.

”Koji Lysobact odgovara mojim potrebama?”

Ljakar Vam savjetuje: Dr Ahmed Katica, spec ORL:

– Lysobact proizvodi dolaze u četiri oblika što daje pacijentima mogućnost izbora: od prevencije pa sve do liječenja jakih upala i oštećenja sluznice, te izbora proizvoda prema ličnim sklonostima ka određenom obliku lijeka: čvrsti oblik oribleta ili tečni oblik spreja.

300x300-1– Lysobact®komprimovane lozenge preporučujem osobama sa smanjenom lokalnom otpornošcu u usnoj šupljini i grlu kao što su: pušaci, osobe sa šećernom bolešću, osobe koje nose zubne proteze, osobe podvrgnute zračenju i/ili kemoterapiji. Sadrži lizozim i i piridoksin (vitamin B6) za dodatno zaštitno djelovanje na sluznicu usne šupljine.


300x300-2– Lysobact Spray® i Lysobact DUO® komprimovane lozenge preporučujem osobama sa blagim ili srednje jakim upalama i oštećenjima u području usne šupljine i grla.

 

 

 


300x300-3– Lysobact COMPLETE Spray® preporučujem osobama sa jako izraženim upalama i velikim oštećenjima sluznice usne šupljine i grla praćenih bolom. Dodatak lokalnog anestetika omogućava brzo i efikasno otklanjanje bola, a posebno dizajniran aplikator omogućava laku i preciznu primjenu lijeka i pogodan je za osobe sa aktivnim stilom života.


Lysobact proizvodi ne sadrže alkohol i šećer te ih mogu koristiti osobe oboljele od šećerne bolesti.

Dostupni su u apotekama bez ljekarskog recepta, a za najbolje rezultate lijek primjenjivati prema priloženom uputstvu.