Search

Nagli prestanak pušenja ima najbolje dugoročne rezultate

Nagli prestanak pušenja ima najbolje dugoročne rezultate

Pušači koji naglo ostave cigarete lakše će se riješiti ove navike od onih koji postepeno pokušavaju da prestanu sa pušunjem, pokazala je nova studija objavljena u časopisu Annals of Internal Medicine.

”Za mnoge ljude najbolji način da prestanu pušiti je postepeno smanjivanje broja cigareta”, kazala je glavna autorica studije Nicola Lindson-Hawley, sa Univerziteta u Oxfordu.

”Međutim, u ovom slučaju mi ljudima savjetujemo da prestanu pušiti odjednom, jer je naša studija pokazala da je više ljudi uspjelo trajno ostaviti cigarete ako su to učinili naglo, nego kada su to pokušavali postepeno”, pojasnila je.

Istraživači su nasumice podijelili gotovo 700 pušača u dvije grupe, oni koji su postepeno smanjivali broj cigareta i oni koji su trebali naglo da prestanu sa pušenjem.

Svaka grupa je dobila savjete i podršku, kao i pristup pomagalima, nikotinskim flasterima, nikotinskim žvakaćim gumama i sprejevima za usta.

Četiri sedmice kasnije, u grupi gdje su postepeno prestajali sa pušenjem 40 posto osoba i dalje nije pušilo, dok je u grupi koja je naglo prestala pušiti taj postotak bio 49 posto.

Nakon šest mjeseci, od onih koji su naglo prestali pušiti u nepušenju je istrajalo 22 posto, a iz druge grupe samo 15 posto njih se nije vratilo ovoj lošij navici.

(Reuters)