Search

IMUNITET i kako ga sačuvati

IMUNITET i kako ga sačuvati

Imunitet je medicinski pojam kojim se označava sposobnost organizma da se odupre i obrani od infekcija, bolesti ili neke druge biološke ili kemijske opasnosti.

Zapravo na smanjenje imuniteta utječu različiti faktori kao što su kronične bolesti, infekcije, iscrpljenost, onečišćenje okoline, pretjerana i neopravdana upotreba antibiotika, pretjeran fizički i psihički stres…, ali i loše navike kao što su pušenje, konzumiranje alkohola, nepravilna prehrana, dugotrajne dijete… Zimi je podložnost infekcijama više izražena što možemo opravdati i nedovoljim unosom vitamina i minerala u organizam.

Neki od simptoma koje povezujemo s padom imuniteta a najčešće ih susrećemo u svakodnevnom životu su kašalj, temperatura, curenje nosa, gljivične infekcije, učestale upale uha i grla…

Tada najčešće posežemo za preparatima koji sadrže nutrijente koji doprinose održavanju normalne funkcije imunološkog sustava.

 

Koji su to mikronutrijenti koji doprinose normalnoj funkciji imunološkog sustava?

Svakako među najpoznatijima je vitamin C, međutim on nije i jedini pa mu se u nizu svakako mogu pridodati i neki manje poznati vitamini i minerali, npr. vitamin D, selen, folna kiselina ali i cink.

Cink je jedan od najvažnijih minerala, te gotovo jednako važan kao i ostali minerali kalcij, magnezij, željezo, selen… Nalazimo ga u gotovo svim stanicama našeg organizma, a sudjeluje u velikom broju enzimatskih reakcija utječući na aktivnost samih enzima. Djelovanje cinka u vrijeme prehlada, gripe potkrijepljeno je mnogim kliničkim studijama , koje nam ukazuju da upotrebom cinka smanjujemo vrijeme trajanja bolesti ali i intenzitet simptoma. Veliki problem je njegova loša apsorpcija, zato je vrlo bitno obratiti pažnju u kojem obliku cink nalazimo u dodacima prehrani.

Solgar Cink kelat dolazi u maksimalno apsorbirajućoj formi kelata (bisglicinata) čime se postiže visoka bio-raspoloživost.

Beta 1,3 glukan je dugolančani polisaharid deriviran iz stanične stijenke prirodnog kvasca (Saccharomyces ceravisiae) koji aktivira makrofage – prvu liniju imunološke obrane organizma u borbi protiv virusa, bakterija, gljivica i parazita. Makrofagi imaju sposobnost prepoznavanja i eliminacije stranih, ili tijelu nepotrebnih stanica, a beta 1,3 glukan, aktivacijom makrofaga, doprinosi boljem i bržem imunološkom odgovoru. Uz povećanje učinkovitosti imunološkog sustava, beta 1,3 glukan utječe i na povećanje broja obrambenih stanica, jer dodatno potiče i stvaranje koštane srži. Beta 1,3 glukan pokazuje snažna antioksidativna svojstva, jer djelujući kao hvatač slobodnih radikala čuva stanice od oksidacijskih oštećenja. Dobiven iz stanične stijenke kvasca, beta 1,3 glukan pokazuje snažnu antifungicidno djelovanje, te sinergistički učinak s antibioticima i lijekovima za snižavnje kolesterola.

Brojna znanstvena istraživanja pokazala su učinkovitost visokih doza beta 1,3 glukana kao dodatne prirodne pomoći u prevenciji i liječenju malignih oboljenja.

Solgar Beta 1,3 glukan preporučuje se za jačanje imuniteta kod infektivnih bolesti uzrokovanih virusima, bakterijama, gljivicama i parazitima, kroničnih upala te hematoloških i autoimunih bolesti. Koristan je tijekom postoperativnog oporavka, za brže zadjeljivanje rana i kod izloženosti različitim vrstama zračenja.