Search

Danas je ”Ljubičasti dan” – Međunarodni dan podrške oboljelim od epilepsije

Danas je ”Ljubičasti dan” – Međunarodni dan podrške oboljelim od epilepsije

”Ljubičasti dan” je međunarodni dan posvećen podizanju svijesti o epilepsiji. Svakog 26. marta ljudi širom svijeta nose ljubičasto i organizuju događaje koji imaju za cilj ukazati na važnost upoznavanja sa simptomima ove bolesti koja pogađa više od 50 miliona ljudi.

Za obilježavanje ovog dana izabrana je ljubičasta boja lavande, internacionalna boja epilepsije, koja predstavlja izolaciju i usamljenost, dominantan osjaćaj za mnoge oboljele od ove bolesti.

”Ljubičasti dan” je 2008. godine pokrenula devetogodišnja djevojčica Megan Cassidy, uz pomoć roditelja i Udruženja za epolepsiju iz Nove Škotske u Kanadi. Ona je zbog osjećaja usamjenosti i nerazumijevanja okoline istupila i javno rekla da ima epilepsiju, čime je željela da pokaže da nije drugačija od drugih zato što je bolesna.

Danas se ovaj dan obilježava širom svijeta, u više od 100 država, uz razne aktivnosti, predavanja, koncerte, dobrotvorne akcije, šetnje, a osnovni cilj je podizanje svijesti o epilepsiji i ukazivanje na važnost upoznavanja sa osnovnim simptomima ove bolesti i načinima na koje se oboljelima može pomoći.

Epilepsija je neurološko oboljenje u kome mozak doživljava električne poremećaje, koji dovode do napada. Jedna je od najučestalijih bolesti ili poremećaja u neurologiji, koja zbog svojih karakteristika predstavlja ozbiljan medicinski i socijalni problem.

Kod većine slučajeva epilepsije nije poznat uzrok. Međutim, značajan broj epilepsija su tzv. idiopatske, sa nasljednom osnovom. U nekim slučajevima uzrok može biti povreda mozga, povreda pri porođaju, tumor mozga i slično. Još neki od mogućih uzročnika su intoksikacije alkoholom i inzulinom, te razne infekcije mozga.

Danas još uvijek ne postoje lijekovi i vakcine kojima bi medicina mogla spriječiti razvoj epilepsije. Ono što se može prevenirati jesu epileptički napadi, zbog čega se oboljelima savjetuje izbjegavanje faktora koji bi mogli isprovocirati te napade, kao što su neredovni obroci i pad šećera u krvi, deprivacija spavanja, alkohol i razni psihostimulansi, hormonske izmjene vezane za početak menstruacije ili upotreba nekih medikamenata.

Postoji više oblika epilepsije, a svaki od tih oblika ima drugačiju simptomatologiju.

Neki od simptoma koji prethode napadima epilepsije su: osjećaj iskrenja, čudnog mirisa i okusa, bijesa ili iznenadne velike žalosti, čudni zvučni signali, mučnina s povraćanjem, trnjenje ruku, nemotivirani pokreti, različiti neobični mirisi, pogrešna percepcija veličine stvari, osjećaj da je nešto već viđeno ili nikad viđeno, osjećaj propadanja, iznenadno lupanje srca.