Search

Otvorena Roditeljska kuća u Sarajevu

Otvorena Roditeljska kuća u Sarajevu

Roditeljska kuća za smještaj djece oboljele od raka i njihovih roditelja koji dolaze izvan Kantona Sarajevo, otvorena je danas, 26. 04. 2016. godine u krugu Pedijatrijske klinike Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo. 

Udruženje Srce za djecu koja boluju od raka u Federaciji Bosne i Hercegovine počelo je s projektom Roditeljska kuća 2011. godine, te je nakon mnogobrojnih prepreka i rješavanja administrativnih problema, gradnja počela u martu 2014. godine. Radi se o najvećem projektu ovog Udruženja, čija je realizacija trajala pet godina.

rk2”Ono što smo obećali ovoj djeci, njihovim roditeljima, ovom gradu i državi, mi smo ostvarili. Utrošeno je puno energije i dobre volje zahvaljujući dobrim ljudima iz BiH i inozemstva. Završili smo je i poklanjamo državi i zahtijevamo od institucija da nam pomognu da ovu kuću održavamo”, rekla Lejla Kamerić, predsjednica Udruženja Srce za djecu koja boluju od raka FBiH.

Od raka godišnje oboli 50 djece u FBiH.

Roditeljska kuća ima tri sprata, površine je 666 metara kvadratnih, ima deset apartmana i multifunkcionalne prostorije s igraonom i dnevnim boravkom, zajedničkom kuhinjom i trpezarijom, salom za sastanke i fizikalne vježbe te prostorije za Udruženje.

”Ovo je rezultat svih nas. Ali, sada nam je potrebno sistemsko rješenje kako da je finansiramo zbog ove dječice. Vrlo lako se to može uraditi iz grantova kantona i Federacije”, rekao je projekt menadžer Roditeljske kuće Fikret Kubat.
Direktorica UKCS-a prof. dr. Sebija Izetbegović kazala je kako je zahvalna svim donatorima i sretna što je kuća konačno izgrađena, a s oboljelom djecom je podijelila svoje iskustvo o bolesti, poželivši im što skoriji oporavak, čemu će doprinijeti prisustvo njihovih roditelja, braće i sestara u novoizgrađenoj Roditeljskoj kući, prvoj u Kantonu Sarajevo.

Emir Salkić koji je projektovao kuću kazao je kako je kuća dobila energetski certifikat A kategorije, te da je potrošnja energija tri puta manja u odnosu na uobičajenu. Na kući je radilo oko 40 inžinjera.
Mali heroji su recitirali pjesmu “Roditeljska kuća” koju je napisala djevojčica Lejla Avdić koja je nažalost preminula od raka, te su zapjevali pjesmu “Kad si sretan” nasmijanih lica, te na taj način zahvalili svim donatorima.