Search

Akne uzrokuju duboke  mentalne ožiljke i zato se moraju ozbiljnije shvatiti

Akne uzrokuju duboke  mentalne ožiljke i zato se moraju ozbiljnije shvatiti

Stručnjaci tvrde da  je osobama koje imaju akne potrebna veća podrška. Pored fizičkih ožiljaka mogu izazvati ozboljne mentalne probleme i dovesti do suicidalnih misli ili samopovrijeđivanja, te biti okidač za verbalno zlostavljanje.

Svjetske fondacije za zaštitu kože apeluju na društvo i medicinske stručnjake da je potrebno poduzeti daleko veće mjere u tretiranju ovog ozbiljnog stanje kože.

Prošlogodišnje istraživanje British Skin Foundationa pokazalo je da su polovina oboljelih (56 posto) bili žrtve napada od strane prijatelja ili porodice.

Ovo istraživanje je također utvrdilo da 10 posto oboljelih smatra da su nepravedno otpušteni sa posla zbog akni. Skoro 20 posto osoba, oko 2.299 ispitanika, koje pate od ovog stanja je razmišljalo ili pokušalo samoubistvo. Istovremeno, jedan od pet ispitanika (20 posto) okrivio je akne za okončanje romantične veze.

Akne su jedna od najčešćih kožnih bolesti koja pogađa oba pola. Javljaju se u raznim oblicima, obično se prvi znakovi primjećuju tokom puberteta. U prosjeku se prvi put javljaju između 13. i 15. godine i obično se povlače nakon 20. godine života, iako u nekim slučajevima mogu potrajati i do 30. godine.

Težina stanja može varirati od nekoliko tačkica na licu, vratu, leđima i prsima do ozbiljnih problema koji mogu uzrokovati ožiljke i uticati na samopouzdanje pojedinca.

”Svake godine postoje slučajevi samoubistava ljudi zbog problema oko akni, a i samopovrijeđivanje je veoma često”, kazao je James Partrige, izvršni direktor humanitarne organizacije Changing Faces.

”Jedino rješenje je svima osigurati pristup stručnjacima koji mogu pružiti podršku, odnosno pomoći ljudima da izađu na kraj sa psihosomatskim uticajem akni”, dodao je on.

U njegovoj humanitarnoj organizaciji rade savjetnici koji su obučeni da pomažu osobama koje zbog problema sa kožom zapadaju u depresije i slična psihička stanja.

(Daily Mail)