Search

Dijabetes tipa 2 može uzrokovati oštećenje sluha

Dijabetes tipa 2 može uzrokovati oštećenje sluha

U najnovijoj američkoj studiji, čiji rezultati su objavljeni u stručnom časopisu Current Diabetes Reports, istraživači su pronašli uvjerljiv dokaz da dijabetes tipa 2 može povećati rizik od oštećenja sluha.

Za potrebe istraživanja naučnici sa State University of New York su analizirali aktuelne studije o povezanosti dijabetesa tipa 2 i oštećenja sluha. Otkrili su da postoji dovoljno dokaza koji podržavaju ideju da dijabetes može oštetiti slušni sistem.

Ovi rezultati upućuju na to da oboljelima od dijabetesa tipa 2, uz standardne testove i pretrage, treba i redovno testiranje sluha.

”Veza između dijabetesa i oslabljenja sluha pronađena je u većini, međutim ne i u svim studijama. Direktno upoređivanje ovih studija je komplikovano zbog nedostatka dosljednosti u definisanju oštećenja sluha i drugih faktora”, kazala je autorica studije Elizabeth Henzer.

”Međutim, veza između dijabetesa i oštećenja sluha izraženija je u studijama koje su uključivale mlađe učesnike, najvjerovatnije zbog toga što su drugi uzroci oštećenja sluha, zbog starosti, spriječili istraživače da procjene ulogu dijabetesa”, pojasnila je Henzer.

Podatak, kako je uočena veza dijabetesa tipa 2 i slabljenja sluha bila izraženija kod mlađih pacijenata, sam po sebi daje veću težinu ideji da dijabetes tipa 2 može oštetiti sluh.

U SAD-u, gubitak sluha se javlja kod više od 16 posto odraslih osoba, a dvije trećine njih imaju klinički značajna oštećenja sluha do 70. godine. Isto tako, gotovo polovina osoba starijih od 75 godina ima ozbiljne poteškoće sa sluhom.

Poznato je da problemi sa sluhom i gubitak sluha mogu uzrokovati ozbiljne emocionalne i socijalne posljedice, posebno kod starijih osoba. Stariji ljudi  sa ovim problemima imaju znatno manje šanse da učestvuju u društvenim aktivnostima i šesto se osjećaju usamljeno. Također, češće pate od mentalnog propadanja i demencije, izloženi su većem riziku od padova, hospitalizacije, pa čak i smrti.