Search

Hepatitis C je danas izlječiv

Hepatitis C je danas izlječiv

Šta je hepatitis, posebno hepatitis C, zašto je opasan, da li je izlječiv i kako prepoznati simptome ove bolesti otkriva nam prof. dr. sci Azra Husić-Selimović, specijalista interne medicine i subspecijalista gastroenterohepatolog iz JU Opća bolnica „Prim. dr. Abdulah Nakaš“, Sarajevo.

Razgovarala: S. Magrđija, Foto: A. Tabak

  • Šta je hepatitis, posebno hepatitis C, i zbog čega je opasan?

Hepatitis podrazumijeva upalnu bolest jetre, a hepatitis C je upalna bolest jetre uzrokovana virusom hepatitisa C.

Ovo je bolest koja, ako se ne prepozna i ne dijagnosticira na vrijeme, dovodi do razvoja ciroze jetre, karcinoma jetre i na kraju smrtnog ishoda.

  • Često govorimo o skrivenim simptomima hepatitisa. Koji su to simptomi, kako ih prepoznati?

Simptomi su upravo takvi kakvim ste ih opisali – skriveni te su pacijenti godinama bolesni od hepatitisa C, a da toga nisu ni svjesni. U svjetskim razmjerama svega 5% populacije je svjesno svoje bolesti.

Simptomi podrazumijevaju umor, malaksalost, neodređene bolove u trbuhu, osobito ispod desnog rebarnog luka, eventualni gubitak apetita. Bolest se zapravo najčešće dijagnosticira u sklopu rutinskih laboratorijskih testova.

Za hepatitis C je karakteristično da od momenta obolijevanja do manifestacije bolesti prođu godine pa i decenije, ali se bolest jetre tada manifestira u uznapredovalom stadiju kao ciroza jetre sa komplikacijama.

  • Ističe se važnost pravovremenog i redovnog testiranja. Kome se testiranje preporučuje?

Obzirom da je najčešći način prijenosa hepatitisa C putem krvi, testiranje se preporučuje svim osobama koje su mogle doći u kontakt sa netestiranom krvi ili krvnim derivatima.

Rizične grupe koje su najčešći prenosioci i rezervoari virusa hepatitisa C u populaciji su intravenski korisnici narkotika, osobe na izdržavanju zatvorske kazne, pacijenti na hemodijalizi, osobe koje su imale tetovaže, u našim uslovima osobe koje su u vrijeme ratnih dešavanja primale netestirane transfuzije krvi, zdravstveni radnici.

Testirati se trebaju i sve osobe koje u rutinskim nalazima imaju povišene vrijednosti transaminaza (ALT i AST).

  • BiH se danas može pohvaliti osiguranom najnovijom modernom terapijom koja obećava gotovo 100% izlječenje. Kakva su Vaša iskustva vezana za liječenje pacijenata?

Zahvaljujući angažmanu Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, pacijenti u FBIH imaju na raspolaganju najsavremeniju tabletarnu terapiju koja omogućava izliječenje hepatitisa C u rasponu od 95-100% i u trajanju od 8-12 sedmica, bez potrebe da se pacijenti hospitaliziraju u bolnice bilo u fazi dijagnostike, bilo u fazi liječenja.

Moja iskustva sa novom terapijom (DAA, direktnih antivirusnih lijekova) su sjajna, svi liječeni pacijenti su izliječeni od hepatitisa C.

  • Koja bi Vaša poruka bila našim čitateljima, ali i cijeloj javnosti vezano uz problem hepatitisa, ali i stigmu koja još uvijek prati ovo oboljenje?

Hronični C hepatitis je izlječiva bolest. Dijagnostika hepatitisa C je izuzetno pojednostavljena, podrazumijeva testiranje krvi na prisustvo virusa, detekciju količine virusa u krvi, procjenu stadija oštećenja jetre nekom od neinvazivnih metoda iz laboratorijskih nalaza te primjenu jednog od pangenotipskih lijekova koji bolest liječe za 8-12 sedmica.

U zemljama sa razvijenim zdravstvenim sistemima liječenje hroničnog hepatitisa C se odvija na nivou obiteljskog liječnika.

Dugi niz godina liječim oboljele od hroničnih hepatitisa i smatram da bez obzira na način inficiranja, ove osobe ne smiju biti stigmatizirane. Oboljelim ljudima se mora dati prilika za dijagnostiku i liječenje, uvažavajući njihovu intimu, a stigmatizacija oboljelih osoba podrazumijeva medicinsku neprosvijećenost i neznanje.

Problem stigmatizacije je širi problem i sve dok naše društvo nažalost podrazumijeva dominaciju nekompetetnih, nestručnih i nedovoljno medicinski obrazovanih osoba u medicinskom prostoru, situacija se neće bitno izmijeniti.

  • Kome se oboljeli, odnosno svi oni koji sumnjaju da imaju hepatitis mogu obratiti?

Osnovno što pacijenti mogu učiniti za svoje zdravlje je testirati se na hepatitis C i time potencijalno spriječiti pojavu životno ugrožavajuće bolesti.

Htjela bih naglasiti da se pacijenti mogu testirati u ustanovi u kojoj radim – Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” – na hepatitise B i C gdje će biti obrađeni za antivirusnu terapiju.

Za testiranje, pomoć i savjet pacijenti se mogu obratiti pripadajućem ljekaru porodične medicine, Centrima za dobrovoljno i anonimno savjetovanje i testiranje na HIV i krvlju prenosive bolesti u zavodima za javno zdravstvo svih kantona, zatim u ZZJZ FBiH Mostar, klinikama za infektivne bolesti kliničkih centara u Sarajevu, Banja Luci, Tuzli, Mostaru, te infektivnim odjelima kantonalnih bolnica.

Prof. dr. sci Azra Husić-Selimović u ordinaciji sa pacijentom