Search

NORDIJSKO HODANJE – korak do ZDRAVLJA

NORDIJSKO HODANJE – korak do ZDRAVLJA

Tekst i foto: Klub nordijskog hodanja „Novo Nordisk“

Prema podacima dostavljenim od strane INWA (International Nordic Walking Association), u prvoj polovini 2020. godine nordijsko hodanje bilo je treća najizvođenija fizička aktivnost na svijetu.

Razlog tome je jednostavan: radi širenja korona virusa, interes i mogućnost boravka u zatvorenim prostorima opada, a hodači svoju kondiciju održavaju na otvorenom. Kako se život u pandemijskim uslovima nastavlja, osim očite prednosti boravka na otvorenom, nordijsko hodanje ima i druge mnogobrojne zdravstvene prednosti.

Radi se o umjerenoj fizičkoj aktivnosti koja jača imunitet i postepeno, ali učinkovito uvodi polaznika u bolju fizičku formu i poboljšava kondiciju (s druge strane prenaporni treninzi dovode organizam u stanje smanjene otpornosti od infekcije respiratornog sistema), pa stoga nije ni čudo da su brojne studije pokazale učinkovitost ove aktivnosti u oporavku pacijenata od COVID-19 virusa.

Razlika između običnog i nordijskog hodanja

Nordijsko hodanje se od običnog hodanja razlikuje u sljedećem: ispravnom tehnikom nordijskog hodanja uz pomoć štapova trošimo i do 46% više energije i 40% više kalorija.

Osim toga, aktiviramo i do 90% mišića, uz minimalno opterećenje zglobova, zahvaljujući osloncu o štapove kojim rasterećujemo koljena, kukove i skočne zglobove.

Izvođenjem ove tehnike, ruke se odmiču od trupa, udah je jači, grudni koš se više širi, pa je samim tim i veća srčana frekvencija, bez obzira što „samo“ hodamo.

Osim toga, u položaju za nordijsko hodanje i položaj trupa postaje ispravniji, od čega veliku korist ima i naša kralježnica.

Nordijsko hodanje u BiH

Za promociju nordijskog hodanja u BiH zaslužan je sarajevski Klub nordijskog hodanja „Novo Nordisk“ kroz koji je od 2018. godine prošlo preko 600 građana koji su uspješno savladali tehniku nordijskog hodanja.

Klub broji preko 100 aktivnih članova koji se dva puta sedmično sastaju na sarajevskoj Darivi, a razgovarali smo i sa Franjom Šolom, jednim od tri INWA certificirana instruktora Kluba.

„Nordijsko hodanje pogodno je za sve generacije – ako možete hodati, možete i hodati nordijski. Osim toga, nordijskim hodanjem možete se baviti tokom cijele godine i u svim vremenskim uvjetima. Potrebna je samo udobna obuća i odjeća i možete krenuti“, govori trener Šola.

On također dodaje kako su štapovi za nordijsko hodanje prilagođeni svim podlogama, a sa njima se mogu izvoditi i različite vježbe, pa se tako treninzi u Klubu sastoje od minimum 4 km nordijskog hodanja, ali i vježbi zagrijavanja, snage i nordijske joge.

Novosti u klubu nordijskog hodanja

„Na proljeće planiramo uvesti i časove joge na otvorenom, koje će voditi naša trenerica Nadija Hadžijamaković, međunarodno certificirana instruktorica joge.

„Cilj nam je obezbijediti što sveobuhvatniji program koji će našim članicama i članovima pomoći u unapređenju fizičkog zdravlja, ali i raspoloženja, pa je tako jedan od važnih faktora naših treninga i druženje. Zahvalni smo našem generalnom sponzoru, kompaniji „Novo Nordisk“ koja je prepoznala važnost naših aktivnosti i podržava sve naše poduhvate od samog osnivanja Kluba“, objašnjava Sanja Čustović, certificirana trenerica Kluba.

Kad, kako i gdje započeti nordijsko hodanje?

Za početnike u nordijskom hodanju, treneri Kluba preporučuju kratku obuku uz certificirano osoblje, jer je tehnika hodanja sa štapovima specifična.

O mjesečnim obukama ali i drugim aktivnostima Kluba nordijskog hodanja „Novo Nordisk“, možete se informisati putem društvenih mreža Kluba (Facebook: Nordijsko hodanje Sarajevo, Instagram: @hodanje.nordijsko), na e-mail: [email protected] i Tel/Viber: 063 498 141).