Search

Napadi gihta češći su noću

Napadi gihta češći su noću

Akutni napadi gihta dva puta su češći noću i u ranim jutarnjim satima nego danju, utvrdili su američki istraživači Univerziteta Harvard.

Tim istraživača pratio je zdravlje 700 pacijenata koji boluju od gihta u razdoblju od godinu dana. Prosječna starost pacijenata bila je 54 godine, većinom muškaraca. U toku istraživanja zabilježeno je 1500 napada gihta, od kojih se 700 dogodilo između ponoći i 7.59 sati. Oko 300 napada se dogodilo između 8 ujutro i 14.59 sati, dok se gotovo 400 slučajeva dogodilo između 15 i 23.59 sati.

“Nagađa se da niža tjelesna temperatura, noćna dehidracija i pad razine kortizola noću mogu doprinijeti opasnosti od napada gihta noću”, kazao je dr. Hyon Choi, voditelj istraživanja.

Napadi se mogu pojaviti u bilo kojoj  životnoj dobi, ali prvi napad često pogađa muškarce između četrdesete i pedesete godine života. Giht je 20 puta češći kod muškaraca nego kod žena, a broj žena koje obolijevaju od gihta se povećava u menopauzi, prenosi Ordinacija.hr

Faktori kao što su pretilost, debljanje, velika količina alkohola, visoki krvni pritisak, loša funkcija bubrega i određeni lijekovi mogu uticati na razvoj ove bolesti. Liječenje uključuje nesteroidne protuupalne lijekove kada se simptomi jave, te propisani lijek koji smanjuje razinu mokraćne kiseline, otečenost, upalu i bolove.

Giht  je upala zgloba (artritis) uzrokovana stvaranjem kristala mokraćne kiseline u zglobovima. Riječ je o reakciji organizma na nadraženost koju izazivaju naslage kristala u području između kosti i zgloba.

Studija je objavljena u časopisu Arthritis & Rheumatology.