Search

Globalna populacija živi šest godina duže nego u 90-im

Globalna populacija živi šest godina duže nego u 90-im

Od 1990. godine očekivano trajanje života poraslo je za više od šest godina, a glavni razlog je pad stope smrtnosti od raka i srčanih bolesti u bogatim zemljama te bolje preživljavanje u siromašnim zemljama od tuberkuloze i malarije, prenosi Reuters.

U studiji Global Burden of Disease (GDB)  iz 2013. godine naučnici su utvrdili da životni vijek raste gotovo svuda u svijetu osim u subsaharskoj Africi, gdje je virus HIV smanjio očekivani životni vijek za pet godina.

”Napredak koji vidimo u borbi protiv raznih bolesti i ozlijeda je ogroman ali možemo i moramo učiniti još više”, rekao je Christoper Murray, profesor Univerziteta u Washingtonu koji je vodio istraživanje.

Murrey je dodao da se ne smiju zanemariti neke velike hronične bolesti kao što su ciroza jetre, dijabetes i bolesti bubrega jer predstavljaju rizik za život.

Studija je provedena u 188 zemalja svijeta u periodu od 1990. do 2013. godine. Analizama je utvrđeno da su neke siromašne zemlje napravile izuzetne uspjehe u očekivanom trajanju života za vrijeme 23-godišnjeg istraživanja. Napredak se vidi u Nepalu, Ruandi, Etijopiji, Nigeru, Maldivima, Istočnom Timoru i Iranu gdje sada ljudi žive i 12 godina duže.

Očekivani životni vijek produžio se zato što se smanjila smrtnost djece do pete godine života, ali bolesti dišnih puteva i upala pluća i dalje predstavljaju opasnost. Procjenjuje se da su te bolesti tokom 23 godine ubile oko dva milijuna djece u dobi od jednog do 59 mjeseci.

Iako je broj smrtnih slučajeva od virusa HIV pao, HIV je i dalje najveći uzrok prerane smrti u 20 od ukupno 48 zemalja subsaharske Afrike.