Search

Pretilost proglašena invaliditetom u EU

Pretilost proglašena invaliditetom u EU

Europski sud pravde proglasio je pretilost za invaliditet, prenosi Daily Mail

Presuda je obavezujuća širom Europske unije, što znači da poslodavac ima obavezu da brine o potrebama pretilih radnika koji se tretiraju kao osobe sa invaliditetom, jer je diskriminacija na osnovu invaliiteta ilegalna po zakonima EU.

Odluka je donesena na zahtjev suda iz Danske, kojem se žalio Karsten  Kaltoft. On tvrdi da je otpušten zato što nije moga da izvršava svoje poslovne obaveze zbog težine. Kaltoft se bavio odgojem djece, gdje navodno nije mogao ni da vezuje pertle djeci zbog pretilosti.

Odluka znači da će poslodavci širom Europe morati da se izlože dodatnim troškovima kako bi prilagodili radno okruženje pretilim radnicima jer zposleni mogu zahtjevati veća sejdišta, specifična parking-mesta, šira vrata i druge uslove za rad.

U nekim državama članicama EU, ova presuda također bi mogla otežati poslodavcima da otpuste ili penzionišu radnike koji pate od teške pretilosti.

Tam Fry, portparol britanskog Nacionalnog foruma za pretilost, izjavio je da bi ova presuda mogla “izazvati podjele na radnim mjestima između pretilih ljudi i ostalih radnika”.

Jane Deville Almond, predsjednica Britanskog društva za debljinu, rekla je da se pretilost ne bi trebala kategorizirati kao invaliditet.

Stručnjak za mršavljenje iz Velike Britanije Stiv Miler kaže da je “ovo je uvreda za sve ljude sa stvarnim invaliditetom”.

Prema statistici Svjetske zdravstvene organizacije, na osnovu procjena iz 2008. godine oko 23 posto Europljanki i 20 posto Europljana spada u kategoriju pretilih osoba.

Europski sud pravde saopćio je da sud u Danskoj treba da odluči predstavlja li Kaltoftova kilaža invaliditet.