Search

Pušenje pogoršava menstrualne grčeve

Pušenje pogoršava menstrualne grčeve

Žene koje puše imaju izraženije menstrualne bolove, tvrde australski istraživači

U odnosu na nepušačice, žene koje su pušile tokom istraživanja imale su teže menstrualne bolove, a bol se pogoršavala s povećanjem broja ispušenih cigareta dnevno.

Kako pušenje cigareta može povećati menstrualne grčeve nije u potpunosti jasno, ali je moguće da je uzrok manji dotok kisika u maternicu.

”Mi znamo da pušenje uzrokuje vazokonstrikciju, odnosno suženje krvnih sudova. Kada se to dogodi u maternici, može izazvati bol”, objasnila je za Reuters Health dr. Jeniffer Leighdon Wu, akušer i ginekolog u Lenox Hill bolnici u New Yorku, koja nije bila uključena u istraživanje.

U Istraživanju, objavljenom u časopisu Tobacco Control, praćeno je 9067 žena u razdoblju od 13 godina. Na početku istraživanja, žene su bile u dobi između 18 i 23 godine. Oko 14 posto žena imalo je bolne cikluse 70 do 80 posto vremena.

U usporedbi sa ženama koje nikada nisu pušile, rizik od hronično bolnih ciklusa bio je 33 posto veći kod bivših pušačica, te 41 posto veći kod aktivnih pušačica.

Istraživači su tekođe utvrdili da što je žena ranije počela sa pušenjem veći je rizik da će imati hronično bolne cikluse.

Rezultati ovog istraživanja mogu biti poticaj za mlade žene da se uzdrže od pušenja, izjavio je vođa istraživanja Dr. Hong Ju sa Univerziteta Queensland.