Search

Lijekovi protiv bolova smanjuju rizik od nastanka raka kože

Lijekovi protiv bolova smanjuju rizik od nastanka raka kože

Redovno uzimanje aspirina i ibuprofena može pomoći u zaštiti od nekih oblika raka kože, sugerišu istraživanja, prenosi BBC.

Analizom svih do sada napravljenih studija otkriveno je da nesteroidni protuupalni lijekovi smanjuju rizik od karcinoma pločastih stanica za 18 posto.

Lijekovi protiv bolova su i prethono bili povezani sa smanjenim rizikom od drugih oblika raka, uključujući rak debelog crijeva.

Stručnjaci napominju da je izbjegavanje sunca i nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom najefikasniji način da se izbjegne rak kože.

Teorija da lijekovi poput aspirina štite od raka kože javila se i ranije, ali su dokazi bili nejasni.

Uzimanje aspirina povezano je sa manjim rizikom razvoja raka za 18 posto, objavljeno je u časopisu ”Journal of Investigative Dermatology.” A uzimanje drugih lijekova protiv bolova, osim aspirina, smanjuje rizik za 15 posto.

To je do sada najuvjerljiviji dokaz da lijekovi mogu spriječiti razvoj karcinoma pločastih stanica.

Stručnjaci još uvijek ne znaju koliku dozu lijeka bi trebalo konzumirati, niti povezanost sa izlaganjem suncu.

Smatraju da lijekovi protiv bolova koji ukjučuju diklofenik takođe mogu spriječiti rak kože jer  inhibiraju enzim COX-2, koji je uključen u razvoj tumora.

Ovi lijekovi se mogu koristiti preventivno kod nekih skupina pacijenata koji imaju stanovite promjene povezane sa rakom ili su već imali rak, ali se ne preporučuju  za upotrebu zdravim ljuima zbog nuspojava kao što je, u rijetkim slučajevima, krvarenje u želucu.