Search

Projekat ”Inkluzija osoba s cerebralnom paralizom i inaktivitetna osteoporoza” u Goraždu

Projekat ”Inkluzija osoba s cerebralnom paralizom i inaktivitetna osteoporoza” u Goraždu
Izvor: Cpafbih.org ”Razglednica iz Goražda”

Savez udruženja osoba s cerebralnom paralizom FBiH u saradnji sa Udruženjem oboljelih od dječije cerebralne paralize i distrofije Bosansko-podrinjskog kantona – Goražde, u subotu, 17.01.2015. godine, organizuju radionicu u okviru projekta ”Inkluzija osoba s cerebralnom paralizom i inaktivitetna osteoporoza”.

Radionica za roditelje, djecu i odrasle osobe s CP će se održati u ulici M. Bajića Baje bb – Vitkovići, Goražde, od 10.30 o 15.30 sati.

Projekat je od interesa za cijelu zajednicu i treba da pomogne razvoju preventivnih mjera i sveobuhvatne strategije poboljšanja kvaliteta života populacije obitelji čije su jedan ili više članova s psihofizičkim onesposobljenjem, cerebralnom paralizom. Istraživačkog je, dijagnostičkog i edukacijskog karaktera. Finansira se zahvaljujući Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike.

Za učesnike su predviđene radionice o obiteljskom načinu života, raspolaganju slobodnim vremenom, pedagoškoj i socijalnoj podršci škole i cijele zajednice. Zatim o ulozi fizikalne terapije u menadžmentu spasticiteta i bola za osobe s CP, te okupaciona terapija/Funkcionalno osposobljavanje.

Pored spomenutih radionica, planirana su i predavanja na teme:

– Prevencija osteoporoze; Terapija pokretom i inaktivitetna osteoporoza;

   Specijalna olimpijada/ortopedska kolica;

– Osnovni principi savremene re/habilitacije; Značaj nevladinog sektora/udruženja;

   Inkluzija i kvalitet života osoba s CP i inaktivitetnom osteoporozom;

– Senzorni poremećaji osoba s celebralnom paralizom.

Radionice i predavanja su takođe organizovani u Centru ”Koraci nade” u Tuzli, 13.12.2014. godine, sa korisnicima usluga Centra i Udruženja osoba sa cerebralnom paralizom i drugim onesposobljenjima Sapna. Te za članove Udruženje roditelja djece oboljele od cerebralne paralize, hidro i mikrocefalusa ”Dlan” iz Zenice, 20.12.2014. godine. U aprilu mjesecu 2015. godine, očekuje se završni Seminar u Sarajevu, s promocijom knjige.